Kesäkuntoon pääseminen ei välttämättä tarvitse aina kestää useita vuosia, eikä sen tarvitse olla ns. “tabu”. Kovinkaan moni ei varmasti ole täysin tyytyväinen omaan vartaloonsa, mutta hätä ei ole tämännäköinen. Omaa vartaloa on suhteellisen helppo muokata juuri sen näköiseksi kuin itse haluaa, mutta aivan ilmaiseksi se ei kuitenkaan tule. Oman ulkonäön kohentamisessa tulee muitakin kuin kauneushyötyjä, sillä omaa kroppaa on hyvin vaikea muokata esimerkiksi lihaksikkaammaksi, ilman etteikö se olisi terveellistä samalla. Toki laittomat aineet kuten steroidit eivät lukeudu tähän kategoriaan mukaan, mutta niistä emme tarkoituksenmukaisesti aio edes artikkelissamme tämän enempää puhua. Terve järki tuleekin pitää mielessä aina, kun kesäkuntoa lähtee tavoittelemaan, jottei terveyshyötyjen sijaan joudu kamppailemaan pitkäaikaisten terveyshaittojen kanssa.
Monelle salille meneminen on ylitsepääsemättömän vaikeaa – erityisesti jos painoakin on kertynyt. Eikä mikään ihme, joillakin kun käytöstavat ja ihan se järkevä ajattelu ovat painojen nostelun lomassa päässeet unohtumaan, eikä ilmapiiri tunnu välttämättä ystävällisimmältä mahdolliselta. Lisäksi, jos hommasta oikein innostuu, kyseessä on erittäin aikaavievä harrastus, joka vaatii omistautumista ja oman elämänsä järjestelemistä onnistuakseen. Parhaimmillaan, tai pahimmillaan, salilla pääsee käymään 3-5x viikossa, n. 2h kerrallaan. Mikäli olet esimerkiksi työssä käyvä vanhempi, tällaisen ajan löytäminen saattaa olla haastavaa, muttei mahdotonta. Kaikki on järjesteltävissä kun on selvillä, mitkä ovat aidot tavoitteet kunkin yksilön kohdalla. Aikaa kyllä löytyy, jos näin vain haluaa.
Saliharjoittelu
Vaikka saatat hieman ensialkuun karsastaa salikorttien kalliita sitoutumismaksuja, ne saattavat itseasiassa toimia tarkan-markan-miehelle parhaimpana motivaattorina. Vai haluatko kenties maksaa 350€ kuntosalikortista joka on vuoden voimassa, mutta et käy kuitenkaan salilla? Monelle tämä on kynnyskysymys ja salille on ns. pakko lähteä, koska siitä jo maksetaankin. Siitä voidaan tietysti käydä keskustelua, kuinka toimiva motivaattori tuo mainittu pakko sitten onkaan.
Nykypäivänä PT:t (Personal Trainer) edustavat hyvin kirjavaa joukkoa alan ammattilaisia. On kuitenkin muistettava, että personal traineriksi kouluttaudutaan varsin kirjavin poluin, eikä edes saman koulutuksen käyneillä trainereilla ole välttämättä samantasoista ammattitaitoa. Ja sitten on tietysti vielä punnittava, kenen valmennustyyli sopii itselle. Tästäkin lystistä kun on luvassa melkoisen mojova lasku. Kannattaa siis tehdä hyvät kotiläksyt ennen PT:n palkkaamista sekä valita itselleen juuri se sopiva. Tämä on myöskin väärä paikka säästää, sillä PT:n vastuulla on toimia motivaattorinasi, samalla auttaen sinua pääsemään tavoitteisiisi. Suosittelemme myös seuraamaan eri voimailulajien foorumeita netissä, sillä siellä on usein myös aloittelijoiden palsta, josta voi käydä kysymässä apua. Tämä on ainakin huomattavasti halvempaa kuin PT:n palkkaaminen, sillä he saattavat laskuttaa jopa 100€ per kerta.
Ennen saliharjoittelun aloittamista kannattaa myös olla hyvin rehellinen itselleen siitä, mitkä ovat realistiset tavoitteesi. Jotkut haluavat polttaa rasvaa ja jotkut haluavat vain lisää raakaa voimaa ja esimerkiksi näiden kahden eri tavoitteen välisiä eroja treenaamisessa on hyvinkin paljon. Mikäli palkkaat osaavan PT:n, hän osaa kuitenkin sinulle tasan tarkkaan kertoa miten sinun tulisi lähteä etenemään kohti tavoitettasi.
Voimailulajit
Mikäli sinua alkaa kiinnostamaan ura voimailulajien parissa, helpoin reitti on suunnistaa oman paikkakuntasi voimailukerhosi jäseneksi ja aloittaa sitä kautta. Lähes jokaiselta paikkakunnalta löytyy jonkinlainen yhdistys tai seura johon voit liittyä. Näiden avulla pääset alkuun ja pääset tutustumaan jo kauemmin lajin parissa olleisiin ihmisiin. Nämä kokemukset ja opit ovat äärimmäisen arvokkaita, joten kuuntele mitä kokeneemmat sinulle kertovat! Voimailulajeja on melkein yhtä paljon kuin niiden harrastelijoitakin. Iron Man, Maailman Vahvin Mies, sotilaspenkkipunnerrus jne. Kannattaa ottaa perustreenillä ensin selvää siitä, mitkä ovat juuri sinun vahvuutesi. Mikäli penkkipunnerrus ei ole vahvimpia osa-alueitasi, ei välttämättä kannata lähteä tavoittelemaan menestystä penkkipunnerruksen maailmassa.
Voimailulajit penkkiurheiljialle
Pennkiurheilijalle – siis muillekin kuin penkkipunnerrusta harrastavalle – löytyy jotakin voimailulajeista niin ikään jotakin jännitävää. Nimittäin vedonlyönti. Vedonlyönti on myös vahvasti esillä voimailulajien parissa, sillä eurooppalaisten netticasinoiden listalta löytyy hyvin usein erilaisia Iron Man, sekä Maailman Vahvin Mies kisojen osakilpailuja. Jos omaat kovan lajitietouden, sinulla saattaa olla jopa hieman “edgeä” kertoimia tarjoavaan vedonlyöntiyhtiöön ja osaat kenties poimia hyviä valintoja satojen pelikohteiden joukosta! Kuten saliharjoittelukin, myös vedonlyönti lajin parissa vaatii pitkäjänteisyyttä.