Kvpaivat.fi | Kamppailu- ja voimalajit

Tervetuloa sivustollemme! Suhtaudumme intohimoisesti kaikkiin kamppailu- ja voimalajeihin, jonka johdosta haluamme jakaa innostustamme alasta kiinnostuneille monipuolisten tietopakettien muodossa.

Nykymaailmassa fitness-buumi ja sen vierellä kiinnostus terveisiin elintapoihin ovat rajussa nousussa, jonka ansiosta kiinnostus myös vähemmän tunnettuihin urheilulajeihin on kasvanut. Kamppailulajit kuten jujutsu, thainyrkkeily ja itsepuolustus ovat suositumpia kuin koskaan. Kamppailulajit tai toiselta nimeltä itsepuolustuslajit ja taistelulajit, kuvaavat lajeja, joiden perimmäinen tarkoitus on yleisesti ottaen opettaa sen harrastajalle taitoja, joita voi käyttää itsepuolustuksessa, tehtäessä hyökkäyksiä tai kilpailtaessa lajissa. Useampi laji sisältää piirteitä kaikista käsitteistä, mutta jokainen laji määrittelee itse sen tarkoituksen ja ideologian. Jujutsu ja karate ovat tunnetuimpia taistelulajeja ja ne ovat peruja muinaisilta sotatantereilta, mutta edelleen useiden maiden asevoimissa opetetaan joitain niistä. Niiden tarkoitus on vastustajan vahingoittaminen ja jopa tappaminen. Thainyrkkeily on taas luettavissa kamppailulajiksi.

Moni etsii kuntosaleilta puhdasta voimaa lihaksiin voimaharjoittelun, kuten kehonrakennuksen, voimanoston ja painonnoston, kautta. Voimalajit ovat erityisen tuttuja suomalaisille vuosien varrella nähdyistä Suomen vahvin mies -kilpailuista. Parhaimmillaan hyvän harjoittelun kautta hyvinkin pienikokoiset painonnostajat pystyvät liikuttelemaan erittäin painavia painoja. Voimalajeihin liittyvät termit nopeus, räjähtävyys ja tekniikka. Harjoittelussa kasvatetaan monipuolisesti erilaisia voiman lajeja kuten lihas- ja voimakestävyyttä, perus- ja maksimivoimaa, pikavoimaa ja räjähtävää voimaa. Voimaharjoittelua voidaan käyttää myös osana muiden urheilulajien harjoittelua esimerkiksi pikajuoksussa, juoksussa ja pyöräilyssä.

Voimalajien tunnetuimmat muodot, painonnosto ja voimanosto, ovat kummatkin kilpailulajeja, joissa kilpaillaan kansallisesti ja kansainvälisesti – painonnosto on jopa olympialaji. Voimanosto koostuu kolmesta eri nostomuodosta: penkkipunnerrus, maastaveto ja jalkakyykky. Yleisesti ottaen kummassakin lajissa kilpailut voittavat ne kilpailijat, jotka saavat parhaimman yhteistuloksen eli parhaimmat maksimisuoritukset.

Kamppailulajit

Erilaiset kamppailulajit ovat erittäin suosittuja suomalaisten keskuudessa. Tänä päivänä erityisesti taekwondo, potkunyrkkeily ja muut itämäiset lajit, kuten thainyrkkeily ovat kasvattaneet suosiotaan, mutta myös länsimaisemmat lajit, nyrkkeily ja paini, nauttivat suurista harrastajamääristä. Suomalaisten urheilijoiden, kuten nyrkkeilijä Eva Wahlströmin ja Robert Heleniuksen sekä vapaaottelija Makwan Amirkhanin maailmanlaajuinen menestys on siivittänyt kyseisten lajien suosiota. Kamppailulajeja voi harrastaa nykyään kaikissa Suomen kaupungeissa ympäri maata. Tiettyjä lajeja ollaan otettu mukaan myös koulujen liikuntaohjelmaan.

Suomalaisten harrastamien lajien valikoima kattaa kymmeniä erilaisia vaihtoehtoja. Lajit edustavat monia erilaisia filosofioita, joiden pitää sopia myös harrastajan luonteeseen. Itsepuolustuslajit, kuten aikido ja krav maga ovat hyvin passiivisia lajeja, joiden perimmäinen tarkoitus on vain suojella oman tai toisen henkilön fyysistä koskemattomuutta. Näiden vastakohtana karate ja jujutsu ovat taistelulajeja, joiden keskiössä on hyökkääminen.

Voimalajit

Voimalajien harrastaminen on niin ikään kasvattanut suosiotaan fitness-buumin myötä. Saleilla käydään yhä ahkerammin ja samalla mielenkiinto on herännyt extreme-lajeihin, joissa lihaskuntoa kasvatetaan kunnolla. Suomessa voimalajien opettaminen on yleensä seurojen, tiimien ja henkilökohtaisten valmentajien kontolla. Rekisteröityneitä seuroja löytyy vain suurimmista kaupungeista ja niiden kautta voi myös saada kilpailulisenssin, jolla pystyy osallistumaan lajin kansallisiin kilpailuihin. Lajin kattojärjestönä toimii Suomen voimalajiliitto. Liitto järjestää myös koulutusta sekä jäsenilleen että ulkopuolisille valmennuksesta, anti-dopingista ja tuomaroinnista.

Kenties hieman yllättäen yhä useampi nainen on löytänyt voimalajit. Perinteisten miehisten lajien kuten voimanoston ja painonnoston vierelle on syntynyt uusia lajeja, kuten tankotanssi. Lisäksi Suomessa kilpaillaan ainutlaatuisessa Timanttityttö-kilpailussa, jossa etsitään luontaisen lihaksikasta ja kaunista naista, jolla on lisäksi mahtava suorituskyky useassa lajissa, kuten maastanostossa, rinnallevedossa ja sisäsoudussa. Kilpailuiden voittajalle annetaan palkinnoksi timantti, josta lajin nimi on syntynyt.

Lajivalinta voi olla vaikeaa

Oikean lajin löytäminen voi aiheuttaa päänvaivaa. Erityisesti kamppailulajien erittäin laaja valikoima vaikeuttaa tilannetta. Voimalajeista kiinnostuvat pääosin ne, jotka haluavat itselleen voimaa ja lihaskuntoa. Lisäksi lajivalikoima ei ole kovin suuri ja tarvittavaa ohjausta saa kuntosaleilta tai seuroilta. Kamppailulajit kattavat niin ikään fyysisen kunnon kasvattamisen ja kehonhuollon.

Kilpailuhenkisempien kannattaa valita laji, jossa on mahdollisuus urheilla ja kilpailla. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi kilpataekwondo, judo ja vapaapaini. Itsepuolustamista ja selviytymistekniikkaa etsiville sopii parhaiten esimerkiksi jujutsu ja ninjutsu. Niissä ei kilpailla keskenään, vaan lajien perusta on puolustavissa taistelutekniikoissa. Vanhat kamppailulajit, kuten aikido ja bujinkan, tarjoavat henkisyyttä ja traditiota. Niihin sisältyy teknisen harjoittelun lisäksi myös filosofiaa, henkistä hyvinvointia ja melkeinpä eräänlaista uskonnollisuutta. Kaikkien lajien valinnassa opettajalla on suuri merkitys. Opetuksen pitää olla inspiroivaa ja parhaimmilla opettajilla on vahva lajitausta.

Perehdy lajeihin kanssamme

Sekä kamppailu- että voimalajit ovat erinomaista liikuntaa ja urheilua, ja erityisesti kamppailulajien tarjoamasta filosofiasta voi muodostua jopa elämäntapa. Niillä voi lisäksi parantaa henkisiä ominaisuuksia kuten itsevarmuutta. Kamppailulajien harrastamista voidaan käyttää monipuolisen kuntoilun yhtenä osa-alueena. Voimalajien harrastaminen on jo itsessään aikaa vievä harrastus, joka keskittyy pääosin kuntosaliharjoitteluun ja sen vierellä tapahtuvaan aerobiseen kuntoiluun. Voimalajien tavoitteena on yleensä kilpaileminen, kun taas kamppailulajeissa kilpaileminen voi olla täysin toissijainen asia.

Sivustomme on suunnattu kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita kamppailu- ja voimalajeista tai ovat harkitsemassa harrastuksen aloittamista. Ei siis ole väliä, oletko innokas penkkiurheilija tai harrastaja, voit tutustua sivustollamme tunnetuimpiin lajeihin ja niiden eroihin. Opit samalla valitsemaan itsellesi sopivan harrastuksen ja tutustut siihen, miten sitä harjoitellaan. Tervetuloa voima- ja kamppailulajien maailmaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *